Giyilebilir Teknoloji Nerelerde Kullanılıyor?
Giyilebilir teknolojiyi tanımladık, ürünlerinden bahsettik peki ya bu giyilebilir teknoloji nerelerde, hangi alanlarda kullanılıyor? Her teknoloji gibi giyilebilir teknoloji ve ürünleri de (tamamı için söyleyemeyiz)hayatımızı kolaylaştırmaya çalışıyor. Bu yüzden bu ürünlerin birçok kullanım alanı bulunuyor. Günlük yaşamdan spora, kişisel güvenlikten sağlık alanına kadar birçok alanda kullanılan giyilebilir teknoloji ürünleri havacılık ve emlak gibi sektörlerde de kullanılıyor.
-
Sağlık
Akıllı saat ve akıllı bileklikler ile sağlık alanında kişisel takip yapılabilirken doktorlar kullanıcının yediği besinleri ve nabız bilgilerini giyilebilir ürünlerden takip ederek hastanın iyileşme sürecini hızlandırabiliyor. Apple Watch’un nabız ölçeri sayesinde ölümden dönen, Joule akıllı bileklik sayesinde kafein bağımlılığını azaltan, Empatica bileklik ile epilepsi krizini önceden öğrenen kullanıcılar bu alanın en büyük örnekleri.
-
Spor
Giyilebilir teknoloji ürünlerinin en büyük kozu kuşkusuz spor alanı. Bu alanda fitness, yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet, golf, tenis, futbol, kayak ve boks gibi spor dallarını destekleyen giyilebilir teknoloji ürünleri tek başına ürünler bulundurduğu gibi akıllı saat, akıllı bileklik ve fitness takipçileri altında da bu işlevleri yapabiliyor. Kayakçılar için kayak ayakkabısına takılarak kullanıcıya kayak hocalığı yapan Carv cihazı, boksörler için boks ve yumruk hocalığı yapan Hykso ve golfçüler için takip yapabilen ShotScope ürünü bu alana örneklerden.
-
Oyun
Her teknoloji ürünü gibi giyilebilir teknoloji ürünleri de oyun alanının bir parçası. Akıllı saatler, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gözlükleri sunduğu özelliklerin yanında oyunlar içinde oldukça güçlü olarak tasarlanıyor. Özellikle sanal gerçeklik gözlükleri şuan neredeyse tamamen oyun odaklı olarak geliştiriliyor. Sony’nin sanal gerçeklik gözlüğü PlayStation VR zaten adından anlaşılacağı üzere tamamen oyun odaklı ve HTC‘nin de sanal gerçeklik gözlüğü HTC Vive’ı oyun dünyasının yakından tanıdığı Valve ile geliştirmesi de diğer bir örnek. Microsoft HoloLens‘in Minecraft videolarını ise söylemeye gerek dahi yok.
-
Güvenlik
Giyilebilir teknoloji ürünlerinin getirdiği en büyük avantajlardan biri de can ve mal güvenliğini artırıyor olması. Yine sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ile can güvenliğini koruyan bu ürünler akıllı saat, akıllı bileklik gibi ürünlerle de otomobil, motosiklet gibi araçların ve ev ve iş yeri gibi mekanların da güvenliğini sağlıyor. Örneğin DAQRI akıllı baret iş yerinde olabilecek hataları ve ihmalleri kullanıcısına bildirebiliyor. BMW Mottorad akıllı kask ise benzer bir şekilde yollara göre hız uyarısı ve kör noktalarda sinyaller veriyor. Apple Watch ise otomobil kapılarının kilitli olup olmadığını kontrol edebiliyor ve ev içerisinde yangın çıkarabilecek durumları gösterebiliyor.
-
Ödeme
Teknolojinin mobil alanda getirdiği en son yenilik olan mobil ödeme sistemleri giyilebilir teknolojilerin gelişmesi ile bu ürünlere de taşındı. Giyilebilir teknoloji ürünleri için Apple Pay, Samsung Pay ve Android Pay gibi birçok firmanın kendi ürünleri için çözümü, Master Card ve Visa gibi kart üreticileri de birçok marka ile işbirliği yaparak bu alanda var olmaya çalışıyor. Giyilebilir ödeme olarak adlandırılan bu ödeme sistemi ise akıllı saat ve akıllı bileklik gibi ürünler ile kullanıcılara taksi, benzin istasyonu, restoran ve kafe gibi yerlerde bilekten ödeme imkanı sunuyor.
-
Eğitim
Giyilebilir teknolojinin aktif olarak kullanıldığı alanlardan biri de eğitim alanı. Genellikle firmaların kullandığı bu alanda sanal ve artırılmış gerçeklik gözlükleri kullanılıyor ve simülasyon şeklinde eğitimler veriliyor. Örneğin Volvo, teknisyenlerine holografik ortamda araba parçalarının montajını gösterme de Microsoft HoloLens kullanıyor. Yine NASA astronotlar uzaya çıkmadan önce uzay istasyonlarında ve uydularda Microsoft HoloLens ile yerde çalışmalar yapıyor. Sağlık alanında geliştirilen LIFE uygulaması da Oculus Rift ve HTC Vive gibi sanal gerçeklik gözlükleri ile acil servis elamanlarına ilk müdahele eğitimi verilmesini sağlıyor.
Sonraki sayfalar;
5.Sayfa Giyilebilir Teknoloji Pazarının Büyük Oyuncuları Kimler?
6.Sayfa Giyilebilir Teknoloji’nin Geleceği Neresi?