Giyilebilir Teknoloji’nin Tarihi
Giyilebilir teknolojiyi anladık tamam ancak bu teknoloji hayatımıza ne zaman girdi? Son 2-3 sene diyenler olabilir çünkü bu ürünler son 2-3 senedir popüler ve önümüzdeki en az 10 yıl daha popüler olacaklar. Ancak bu ürünlerin gelişimi sanıldığı gibi son 2-3 ya da 5 senede olmadı. giyilebilir teknolojinin tarihi geriye dönüp baktığımızda 19. yüzyıla kadar dayanıyor. Bu da saatin bilekte kullanılması ile başlıyor.
Saat 1500’lü yıllarda bulunsa da 1700’lü yılların sonu ve 1800’lü yılların başında evrim geçirerek insanların kullanabileceği boyutlara geldi ve ilk insanların saatleri cep saati şeklinde ceplerinde kullanabildi. 1850’lilere gelindiğinde ise Alman bir subay saati bilekte kullanılabilecek bir yapıya getirdi ve patentini aldı. İşte bu nokta giyilebilir teknolojinin start almasını sağladı ve ilerleyen yıllarda yeni ürünler ile giyilebilir teknoloji gelişti ve bugünkü halini aldı. Kısaca giyilebilir teknolojinin tarihinden bahsedecek olursak;
- 1907 yılında yine Alman Julius Neubronner isimli bir mucit bugün kullandığımız giyilebilir aksiyon kamerası GoPro‘nun atasını icat etti ve görüntü elde edilebilmesi için güvercinler kullanılıyordu.
- 1961 yılında işini iyi bilen Edward O. Thorpe isimli bir matematikçi rulet masasında daha fazla kazanmak için zamanlama odaklı bir giyilebilir bilgisayar geliştirdi. Bir ayakkabının içine yerleştirilen bu giyilebilir bilgisayar sayesinde matematikçi rulet masasında normale göre yüzde 44 daha fazla para kazandı.
- 1975 yılında Pulsar tarafından üzerinde data bank ve hesap makinesi bulunan ilk akıllı saat geliştirildi ve 4000 dolardan satışa sunuldu.
- 1979 yılında Sony taşınabilir Walkman serisini çıkarmaya başladı ve bu hem müzik hem de giyilebilir teknoloji pazarında bir devrim olarak kabul edildi.
- 1980 yılında artık teknolojinin gelişmesi ve ürün boyutlarının azalması sayesinde Amerika’lı Steve Mann isimli bir mucit bugün Google Glass‘ın atası sayılacak türde ve EyeTap isimli bir ürün geliştirdi. Bu ürün üzerinde bulunan bir kamera sayesinde kayıt yaparak kullanıcısının bir gözünden gördüğünü diğer gözüne ekrandan gösterebiliyordu. (Ne hikmettirki o zaman bu icat televizyonda ve dergilerde alay konusu olmuş.)
- 1990’lı yıllara gelindiğinde ise ortaya sanal gerçekliğin atası sayılacak bir ürün çıktı. Doug Platt isimli bir mucit kullanıcının kafasına takarak kullanacağı ve gözünün önünde de bir ekranın bulunduğu bir ürün ortaya koydu. Bu ürün kullanıcının görüş açısını belirleyerek yanlış durumlarda titreşim ile uyarı verebiliyordu. Bu ürün DOS tabanlı olarak geliştirildiğinde dolayı dünyanın ilk giyilebilir bilgisayarı olarak kabul ediliyor ve birçok araştırmada kullanılıyor.
- 1996 yılında DARPA, “2005 yılında Giyilebilirler” isimli bir etkinlik düzenledi ve RFID cihazlar, duygular ile çalışan cihazlar ve vücut kameraları gibi birçok ürün bu etkinlikte fikir olarak ortaya çıktı.
- 2000’li yıllarında başında Çinli birçok şirket akıllı saat ve bilek üzerinde çalışabilecek birçok ürün geliştirdi ve satmaya başladı.
- 2004 yılında giyilebilir aksiyon kamerası GoPro ortaya çıktı ve gerçek anlamda giyilebilir teknolojinin fitilini yaktı.
- 2009 yılında, bugün 5 milyar dolardan fazla değeri olan Fitbit ortaya çıktı ve bizi fitness takipçisi ürünler ile tanıştırdı.
- 2010 yılında bugün piyasada olmayan Google Glass ortaya çıktı ve giyilebilir teknolojide bir devrim olarak nitelendirildi.
- 2012 yılında akıllı saat pazarını Pebble markası Kickstarter’da kırdığı rekor fon toplama ile başlattı.
- 2015 yılında Apple Watch piyasaya çıktı ve artık giyilebilir teknolojinin ne olduğunu tam anlamıyla anladık.
- 2016 yani bu yıl ise sanal gerçeklik gözlüğü Oculus Rift ve HTC Vive ön sipariş ile satışa sunuldu.
Sonraki sayfalar;
3.Sayfa Giyilebilir Teknoloji Ürünleri Neler?
4.Sayfa Giyilebilir Teknoloji Nerelerde Kullanılıyor?
5.Sayfa Giyilebilir Teknoloji Pazarının Büyük Oyuncuları Kimler?
6.Sayfa Giyilebilir Teknoloji’nin Geleceği Neresi?